AllSolved

You Are Viewing

De beste ondersteuners

De beste ondersteuners doen de dingen vlak voordat je ze gaat vragen
Artikel De beste ondersteuners doen de dingen vlak voordat je ze gaat vragen

Ron van der Veer is Raadadviseur bij de Raad van State. Op dit moment is hij uitgeleend aan de Minister van Justitie van Sint Maarten en is hij Directeur van zijn Kabinet.

Ondersteuning is belangrijk. Als dat niet goed geregeld is kun je net zoveel goeie ideeën en briljante plannen hebben, maar als er niets wordt uitgevoerd dan komt er ook niets van terecht. Er is teveel aandacht voor briljante plannen en te weinig voor uitvoering en ondersteuning.

Een goede ondersteuner voldoet voor mij als ze kritisch is. Niet: “Ik moet een brief tikken”, maar “We gaan een belangrijk opdracht binnen halen en daarvoor is er een brief nodig.”

Excellente ondersteuning herken ik meteen. Bijvoorbeeld als ik een dienstreis van een week moet maken en alles is geregeld: De tickets liggen tijdig klaar, ik heb een overzicht van de vertrek- en aankomsttijden. En als ik terugkeer kan ik meteen de dienstauto in stappen. De auto is schoon gewassen, getankt en er is over nagedacht. Ik vind het belangrijk dat een ondersteuner proactief is

De beste ondersteuners doen de dingen vlak voordat je ze gaat vragen. Omdat ze kunnen aanvoelen, hij zal vast wel dat willen! Dus dat een ondersteuner mij niet komt vertellen: “John is ziek”, maar dat ik hoor “John is ziek en wil je het kaartje tekenen dan kan ik het vanmiddag nog even wegbrengen.

Dat soort kleine attenties vind ik Excellent.

In het verleden heb ik bij het Ministerie van Justitie in Den Haag samengewerkt met Wahida Sjouken. Mijn samenwerking met Wahida was heel goed.

Justitie was toen en ook nu een “deftige” organisatie. Ik was daar niet zo van. Sommige collega’s deden wel heel erg deftig en overdreven. Wahida wist precies een prettige sfeer te creëren dat aan de ene kant wel serieus was en aan de andere kant informeel.

Wahida is iemand die als het moet 7 dagen per week doorgaat totdat het klaar is. Waarbij er ook gelachen wordt, maar het moet wel goed zijn. En daar hou ik van.

Bij de overheid zie ik helaas vaak de mentaliteit: “Het ligt niet op mijn bureau dus is het mijn probleem niet meer.” Daar had Wahida gelukkig geen last van. Het was gewoon opgelost.

En dat was een prettige samenwerking.